Přechod pro ryby

V pondělí 27. 4. se šli druháci našeho gymnázia podívat, jak probíhá monitoring rybích přechodů na řece Blanici. Ty usnadňují migraci ryb na tocích, kde jim člověk vystavěl umělé překážky v podobě jezů.

Místo ranního tělocviku jsme se po osmé hodině vypravili do parku. Blízko jezu u Domašínské brány na nás již čekal usměvavý doktorand ČZU Ing. Barankiewicz. Po krátkém vysvětlení principů výlovu a čipování ryb vstoupil v holinách a gumovém obleku na začátek rybího přechodu. S pomocí podběráku, elektrického proudu a našeho spolužáka Štěpána se snažil vychytat co nejvíce ryb, které jeho kolegové odnášeli ve kbelících na břeh. Přes naše obavy jsme byli ujištěni, že kromě krátkého ochromení se zvířatům nic nestane. Chytání pomocí elektřiny se ukázalo jako jednoduchá a rychlá metoda, ovšem bez příslušného povolení také nezákonná a velmi přísně trestaná. Po vylovení celého přechodu došlo na určování druhů, přeměřování a vážení úlovků. Každý údaj byl pečlivě zapsán a každá ryba byla očipována, označena barvou určující místo odchytu a šetrně navrácena do řeky. rybí přechod

Tento monitoring umožňuje vědcům určovat význam jednotlivých rybích přechodů, jestli jsou stavbou a rychlostí průtoku přizpůsobeny druhům, které řeku běžně obývají. Napomáhá také určovat druhovou různorodost lokality a může přinést důležité informace o migraci ohrožených druhů.

Nám tato „vodní hodina“ poskytla možnost vidět na vlastní oči např. úhoře říčního, pstruha potočního i duhového, jelce tlouště i proudníka, plotici a další. Naučili jsme se poznávací znaky jednotlivých druhů stejně jako základní údaje o jejich životě. Bylo to velmi zajímavé dopoledne.

Aneta Karasová, 6. K

 

Prohlášení o přístupnosti