Expedice DofE

Ve dnech 26. a 27. června jsme se v sedmi lidech zúčastnili expedice DofE. Jde o program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, při kterém jsme si stanovili trasu a cíl expedice, který jsme následně měli za úkol splnit. Naším cílem byl kvíz o základních vědomostech o České republice a okolí. V podmínkách expedice je i povinnost uvařit si alespoň jedno teplé jídlo denně, takže jsme kromě spacáků, plachtičky a oblečení nesli na zádech i potraviny a věci na vaření. Nic jsme si nesměli koupit a zároveň jsme nesměli používat ani mobilní telefony.         

Před dvěma týdny jsme absolvovali cvičnou expedici, při které jsme přespávali na zahradě našeho gymnázia. Na ostrou expedici nás připravila naše vedoucí paní učitelka H. Kociánová, díky níž jsme zvládli vše na jedničku. Naše dvoudenní trasa dlouhá necelých 30 km začínala v malé vesnici Věž a končila ve Vilémovicích. Přestože nás asi 8 km před Vilémovicemi  chytil silný liják, po kterém jsme byli promočeni až na kost, všichni jsme nakonec došli ve zdraví do cíle.

Jinak se šlo ale velmi dobře. Lidé, kterých jsme se ptali na otázky, byli milí a většina nám ochotně odpovídala. Zvládli jsme uvařit si jídlo, přespat téměř pod širákem, a to i přes krátkou, ale prudkou přeháňku, neztratit se a ještě si užít hodně legrace. Na expedici budeme rádi vzpomínat.

Lukáš Ulrich, 5. C

Prohlášení o přístupnosti