Výměnný pobyt Maďarsko

Na začátku školního roku se na nástěnce Gymnázia Vlašim objevila následující výzva: „Výměnný pobyt v Maďarsku, od 4. do 11. prosince 2022“. Na informační schůzku dorazilo pár zvědavých zájemců, a tím to všechno začalo. Následovalo představení naší skupiny maďarské straně, a pak jsme jen netrpělivě očekávali, komu se kdo ozve a která rodina se o koho postará.

Než jsme se nadáli, bylo to tu. Seděli jsme ve vlaku do Budapešti a odjížděli vstříc novým přátelstvím a nezapomenutelným zážitkům. Na nádraží si nás vyzvedly naše maďarské rodiny. Po dobu jednoho týdne se o nás vzorně staraly. Studenti nám zajistili zajímavý a nabitý program. Provedli nás svým hlavním městem, ukázali nám svoji školu ve městě Monor, kde jsme se zúčastnili jejich výuky. Podívali jsme se nejen do botanické zahrady a do muzea a výrobny čokolády, ale i na české velvyslanectví. Kromě toho jsme si užili i předvánoční atmosféry na trzích v centru Budapešti. Ve volném čase jsme si zahráli airsoft, únikovou hru nebo jsme trávili čas se svou „náhradní“ rodinou.

Domů jsme odjížděli s nadšením, jak dobře nám ta angličtina jde a jak jsme se všichni byli schopni dobře dorozumět. Těšíme se na jaro, kdy kamarádi z Monoru přijedou na oplátku za námi.

Výměnného pobytu se zúčastnilo 5 studentů Gymnázia Vlašim a 5 studentů vlašimské Obchodní akademie. Děkujeme paním učitelkám PhDr. Evě Spring, Ph.D. a Mgr. Šárce Hlaváčkové, které se postaraly o organizaci projektu a celé týdenní výpravy se s námi účastnily.

Magdaléna Dufalová, Gymnázium Vlašim

ve sklípku
Prohlášení o přístupnosti