Student gymnázia z Vlašimi poletí na Mars

Jakub Semrád, student 2. ročníku Gymnázia Vlašim se stal jedním z pěti členů posádky, která během stohodinové simulované mise poletí na Mars. Jeho vybrání do nejužší skupiny předcházelo několik náročných soutěžních kol, během nichž musel dokázat nejen své odborné znalosti, ale také dobrou psychickou a fyzickou kondici. Letu na Mars se zúčastní v rámci 15. ročníku soutěže Expedice Mars.

V rámci soutěže musel nejprve projít internetovým kolem, kde byl vybrán na základě motivačního dopisu a vypracovaného projektu, díky němuž se přiřadil k odbornosti fyziků. Následovalo semifinále v Brně, kam bylo pozváno pouze 25 účastníků, kteří v průběhu čtyř dnů mimo jiné pracovali na odbornostních projektech – experimentech, které v prosinci poletí sbírat data do stratosféry.

            Samotnému vyhlášení vítězné posádky pak předcházelo třídenní finále na Slovensku a třídenní exkurze do Evropské kosmické agentury. Těch se zúčastnilo už pouze 11 finalistů a že tentokrát šlo opravdu do tuhého potvrzuje i velitel Expedice Michal Vyvlečka, který byl celému finále přítomen:

„Snažili jsme se účastníky připravit na náročné podmínky simulace. Na základě jejich reakcí na nejrůznější situace jsme potom vybírali ty, kteří si spolu budou nejlépe rozumět, dokáží pracovat samostatně i jako tým, a hlavně budou schopni ustát i krizové situace.“

Výběr tedy probíhal formou nejrůznějších aktivit, díky nimž mohli organizátoři lépe poznat odbornou, fyzickou a psychickou připravenost účastníků na simulovanou misi. První noc finalisté podstoupili jednu z výcvikových metod NASA. Zhruba na půl hodiny byla celá skupina v tiché a temné místnosti. Hned potom následovala dvanáctihodinová simulace pobytu na marsovské základě.

V samém závěru si organizátoři zvali jednotlivé účastníky na pohovory, během nichž se chtěli ujistit, že daný finalista má o simulaci opravdu zájem, že je na ni psychicky i fyzicky připravený a že si dobře rozumí s případnými dalšími členy posádky.

V rámci finále účastníci také pokračovali v práci na experimentech, které rozpracovali na semifinále. Dále přichystali také gondolu, v níž budou experimenty vyneseny za pomoci stratosférického balónu do třicetikilometrové výšky.

V pořadí již pátá simulovaná mise na Mars se uskuteční v rámci 15. ročníku Expedice Mars v termínu 10. – 14. prosince 2018 na Hvězdárně Vyškov. Jedná se o nejdelší studentský simulovaný let na rudou planetu v Evropě, je dlouhý 100 hodin a jeho součástí je také výstup dvou členů posádky na povrch Marsu.

            Expedice Mars v současné době patří mezi přední české projekty pracující s talentovanou mládeží v oblasti přírodních a technických věd. Soutěž je organizována Dětskou tiskovou agenturou pro studenty základních a středních škol ve věku 13 až 18 let a v roce 2018 probíhá už 15. ročník. V rámci soutěže bude také vypuštěn stratosférický balón, který ponese gondolu s experimentálními zařízeními navrženými účastníky Expedice Mars.

Našemu studentovi J. Semrádovi blahopřejeme k jeho dosaženým výsledkům a přejeme mnoho dalších úspěchů nejen v této misi, ale i ve všech jeho aktivitách.

Za Gymnázium Vlašim RNDr. Věra Chroustová, ředitelka

 

Foto: posádka simulované mise na Mars – J. Semrád – první zprava

Prohlášení o přístupnosti