Úspěšný Chemquest 2022

Teplota na teploměru již ukazuje letní teploty, ale vraťme se na konec měsíce února, kdy tři soutěžní týmy z Gymnázia ve Vlašimi odeslaly svá soutěžní videa do celostátní chemické experimentální soutěže Chemquest. Letošním tématem byla v kategorii základních škol Chemie a zima.

dívky

Tým dívek z primy ve složení Viktorie Škvorová, Markéta Trochtová a Kristýna Fialková soutěžil s experimentem nazvaným Kouzelný led. Chtěli byste vědět, jak si takový led také připravit a v čem je kouzelný? Je to jednoduché. Uvaříte červené zelí a vzniklý vývar necháte zmrznout ve formě. Připravené kostky ledu mění barvu v závislosti na pH roztoku, do kterého je vhodíte. Červené zelí obsahuje totiž barvivo, které má rádo převleky. Svou barvu mění podle prostředí, ve kterém se nachází. 

účastníci

Druhý tým ve složení Matěj Fiala, Lukáš Ulrich a Alex Janák bojoval v soutěži s pokusem zvaným Zmrzlé pokušení. Kluci z kvarty by vám zase hravě vysvětlili, jak si můžete jednoduše vytvořit chladící směs bez složitých chemikálií, a jak si v ní vyrobit domácí zmrzlinu.

chlapci

Oba týmy svým natočeným videem a zpracovaným pokusem zaujaly odbornou porotu a postoupily mezi deset nejlepších týmů z celé republiky do finále soutěže. To se konalo 21. 4. 2022 na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Tady všechny soutěžící čekal nelehký úkol. Zaujmout porotu originálním předvedením vybraného pokusu, správně vysvětlit jeho princip a znát odpovědi na zvídavé dotazy odborné poroty. Neotřelý a vtipný přístup našich studentů přinesl krásná umístění. Dívky skončily na druhém místě, chlapci obsadili čtvrtou příčku. Za tento úspěch jim náleží velká gratulace.

Ve vyšší kategorii středních škol reprezentovali naše gymnázium Josef Dušek a Tomáš Pistorius z kvinty. Svým pokusem Wichterleho hydrogely splnili kluci zadané téma – Chemie v hobbymarketu. Natočili velice pěkné video, a i když ve velké konkurenci do finále nepostoupili, vzorně reprezentovali naši školu v jubilejním 10. ročníku této soutěže.

Celodenní program na VŠCHT se skvěle vydařil a my jsme získali inspiraci pro naše další experimentování. Kromě nápadů a zážitků jsme si z Prahy přivezli i pěkné chemické ceny.

Tak zase za rok….

                                                                                   za chemii Mgr. Martina Fialková

Prohlášení o přístupnosti