Němečtí studenti po třech letech opět ve Vlašimi

Po dlouhé covidové pauze jsme na jaře tohoto roku mohli konečně obnovit program výměnných pobytů mezi partnerskými školami Walther-Groz-Schule – Berufliches Schulzentrum Albstadt, Obchodní akademií Vlašim a Gymnáziem Vlašim a přivítat německé studenty a jejich pedagogy ve Vlašimi. Dvacet čtyři českých a německých studentů tak mohlo ve dnech 25. 4. – 1. 5. 2022 společně strávit týden plný různorodých aktivit.

Z bohatého programu můžeme zmínit návštěvu Konopiště nebo exkurzi do Prahy, kde německé studenty okouzlily nejen památky, ale i zdejší metro. Při výletu do Tábora jsme prozkoumávali místní podzemí a absolvovali procházku po městě s německým výkladem.  Nechyběla ani prohlídka obou vlašimských škol a oblíbený „kurz vaření jahodových knedlíků“, který se uskutečnil v jídelně gymnázia za laskavé pomoci paní kuchařek. S českou kuchyní se němečtí studenti seznamovali také v rodinách, ve kterých byli ubytováni a které se o ně výborně staraly.

studenti

Tento týden přinesl našim studentům ale mnohem více, než jen zajímavé výlety. Prohloubili si své jazykové znalosti a komunikační dovednosti. Prokázali své schopnosti při plánování i realizaci doplňkových akcí i při samotné péči o německé studenty a v neposlední řadě navázali nová přátelství. Se svými německými vrstevníky zůstanou určitě v kontaktu a již nyní se těší, až je budou moci v říjnu navštívit v Albstadtu.

Na závěr bychom chtěli poděkovat těm, bez jejichž podpory by nebylo možné náš program zrealizovat  – vedení škol, dále sdružení rodičů při obou hostitelských školách, již výše zmiňovaným rodinám a paním kuchařkám. Pevně věříme, že tento pobyt německých studentů ve Vlašimi znovu zahájil pravidelné výměnné pobyty v Čechách i v Německu. 

Mgr. Petra Šmídlová, koordinátorka výměnných pobytů na Gymnáziu Vlašim

Prohlášení o přístupnosti