Gymnázium Vlašim na Robosoutěži

27. listopadu v Praze na ČVUT proběhlo předkolo populární Robosoutěže pro střední školy. Cílem soutěže bylo sestavit si vlastního robota z lega a naprogramovat ho tak, aby sebral a dopravil do cíle co nejvíce míčků. Z Gymnázia Vlašim nás reprezentovaly tři týmy. Tým Vlašim Golden Knights (Richard Mládek, Josef Hejný a Vašek Káninský), Cyhli (Milan Mach, Jakub Matějovský a Lukáš Fialka) a Wiedźmini(Jiří Machyán a Lukáš Srba).

Do Zengerovy posluchárny na ČVUT jsme dorazili s předstihem, aby nám zbyl čas na vyzkoušení robotů. Při tréninkových jízdách nejlépe fungoval robot týmu Vlašim Golden Knights. Cyhli a Wiedźmini měly problémy s nefunkčními ultrazvukovými senzory.

Soutěže se zúčastnilo 36 týmů, ale jen 13 z nich úspěšně dopravilo míček do terče – zadání bylo tentokrát náročné. Nadějně vypadala druhá jízda týmu Vlašim Golden Knights, ale robot se bohužel zasekl těsně před terčem a nabrané míčky nevyložil.

Do příštího roku si odneseme cenné zkušenosti a snad se zadaří lépe. Soutěž byla jako vždy velmi dobře zorganizovaná, jediný problém byl s tím, že několik robotů týchž škol mělo naprosto stejnou konstrukci. Organizátoři proto slíbili úpravu pravidel.

Richard Mládek, kvinta

Prohlášení o přístupnosti