Přírodovědná exkurze

 

V úterý 12. 11. jsme se ve složení tříd 3. C a 7. A vypravili do Prahy na den otevřených dveří Akademie věd České republiky.

I přesto, že jsme se zdrželi kvůli ranní vytíženosti dálnice, dostali jsme se na místo včas. Vystoupili jsme téměř v cíli, stačilo jen pár kroků, než jsme se objevili před budovou Akademie věd. Uvnitř nás čekalo mnoho možností, jak se s touto institucí seznámit. Plakáty, přednášky, praktické ukázky a studenti ochotní odpovědět na naše různorodé otázky. Sami jsme zjistili, jak je možné, že různé druhy žárovek vyzařují jinak barevné světlo, jak funguje Tokamak nebo kým vlastně byl Otto Wichterle. Nakonec jsme si šli poslechnout přednášku o zemětřeseních.

V druhé části výletu jsme navštívili geologicko-fyzikální ústav. Uvnitř nás uvítali dva mladí geologové, kteří nás seznámili s dynamikou Země. V průběhu prezentace jsme se dozvěděli, co je příčinou magnetismu Země, proč vznikají zemětřesení a také jaký vliv mají pohyby tektonických desek na horniny.

V praktické části jsme se pokoušeli modelovat různé situace spojené s pohyby desek, vznikem zlomů a údolí. Na závěr jsme si prohlédli galerii geologických obrazů a vydali se na cestu zpět do Vlašimi.

 Myslím, že jsme exkurzi tohoto typu zažili poprvé. Pro mnohé z nás mohla být inspirací pro naše budoucí povolání. A pokud ne, tak jsme se určitě přiučili novým věcem a získali nespočet nových informací.

Nikol Jirásková, 7.C, Gymnázium Vlašim

 

Prohlášení o přístupnosti