Exkurze židovského města

Dne 23. 3. 2017 navštívila 3.A, 3.B a 7.C vlašimského gymnázia pražské Židovské Město. První místo, které jsme navštívili, bylo Židovské muzeum v Praze, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o židovském náboženství. Nejvíce nás všechny zaujaly židovské zvyky a tradice, na které se přednáška orientovala nejvíce.

               Další cesta s naší průvodkyní vedla na židovský hřbitov, kde jsme si mohli prohlédnout například i hrob Rabiho Löwa. Další zajímavou památkou, kterou jsme navštívili, byla Pinkasova synagoga, ve které jsme si mohli na zdech přečíst jména všech Židů z našeho území, kteří  se stali obětmi holocaustu. Nejvíce nás upoutalo, že zde byli zmíněni i vlašimští Židé. V horním patře této synagogy byla uspořádána výstava s dětskými obrázky, které byly namalovány během druhé světové války a měly zobrazovat tehdejší život, zejména v Terezíně.

               Poté jsme zamířili do Staronové synagogy, kde je mezi lavicemi vyznačeno místo, na kterém údájně sedával Rabi Löv. Navštívili jsme i Španělskou synagogu a tam jsme naší přednášku ukončili.

               Výlet byl velmi zajímavý a každý si z něj určitě odnesl pár pozoruhodných informací. Tímto bychom také rádi poděkovali průvodkyním za bližší seznámení z židovským náboženstvím.

 Lucie Petrásková,  Tereza Jenčíková

Prohlášení o přístupnosti