Slovinsko trochu jinak

V prvních slunečných dnech měsíce června jsme se my, studenti třetích ročníků vlašimského gymnázia, vypravili za dobrodružstvím do Slovinska, kde jsme společně strávili krásné chvíle zajímavými sportovními aktivitami a utužováním našich kolektivů. Během pěti dní jsme zažili nejen spoustu zábavy, ale i nekonečnou spolupráci v týmových hrách a při nedobrovolném boji s přírodou.

Na cestu jsme se vydali 5. června, kdy jsme téměř bez zdržení a sebemenších problémů ve 22:00 opustili naši milovanou Vlašim. Před osmou hodinou ranní jsme se ocitli v oblasti, která měla být na následujících pět dní naším domovem, ve Varpolje v campu Menina. Po skoro desetihodinové cestě přišla vhod káva, v příjemné části campu jsme postavili stany a brzy nato začal náš první program s instruktory ze společnosti COP TRAVEL s.r.o. Odpoledne nás pak čekala procházka po blízkém okolí v docela nepříjemně horkém počasí, jehož účinky jsme však potlačili zábavnou fotografickou soutěží  u vody.

studenti

Druhý den dopoledne některé dobrovolníky čekal jeden z největších zážitků celého kurzu, jízda na kajaku. Oblékli jsme na sebe neopreny a sjeli část poměrně neklidné řeky Savinji. Pro ostatní byl připraven zábavný program v podobě sportovních her či koupání v campovém jezírku. Po obědě jsme se vydali na další objevování. Autobus nás odvezl do Logarské doliny, kde jsme se hezky prošli a zodpovědně zásobili naše mobily množstvím fotek vodopádů Rinka a Palenk. Celý tento krásný den byl zakončený pravou slovinskou bouřkou, které padl za oběť nejeden stan…

Ve středu byl hlavním bodem programu rafting. Opět jsme se tedy vydali na řeku a sjezd si pořádně vychutnali. Nechyběl ani test teploty vody v podobě skoku z vyvýšené skalky. A mimo jiné jsme ještě stihli lanový park, který jsme všichni úspěšně zdolali.

Předposlední den proběhl celodenní výlet do Škocjanských jeskyní, které jsou zapsány v seznamu světového dědictví UNESCO. Jsou totiž nejvýznamnějším místem na světě ke studiu krasových jevů ve vápenci. Velkolepé prostory jeskyně nás uchvátily a po náročné cestě zpět do campu jsme si náležitě užili náš poslední večer ve Slovinsku. V pátek 10. června už jsme se jen sbalili, rozloučili se s instruktory, místními a osadou Varpolje a vydali se na cestu domů.

Celý tento kurz byl naprosto skvělý a my si přivezli domů spoustu nových zážitků, vzpomínek a obrazového materiálu do našich budoucích plesáčků. Moc děkujeme společnosti COP TRAVEL s.r.o. a všem učitelům, kteří pro nás celou tuto akci zorganizovali. Stálo to za to!

Karolína Brzybohatá, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti