Týmy vlašimského gymnázia na ROBOSOUTĚŽI 2016

Jak už je na našem gymnáziu tradicí, letošní podzim jsme opět strávili přípravami na ROBOSOUTĚŽ 2016, která je každoročně pořádána Elektrotechnickou fakultou ČVUT. Pracovali jsme v rámci tří tříčlenných týmů. Díky univerzitě jsme měli zapůjčené stavebnice LEGO MINDSTORMS EV3 a jejich rozšiřující sety.

Tento rok byl úkol neobyčejně zajímavý. Náplní našich odpolední bylo vymyslet a dát dohromady robota, který se měl při sledování černé čáry dostat do bludiště a najít zde co nejlepší způsob průjezdu. Zakončit jeho cestu bylo potřeba na konci linie vycházející z opačného konce labyrintu. Instrukcí se mu dostávalo pomocí průmyslového programovacího jazyka LabView.img_20161202_132608

Našim nováčkům ve středoškolské kategorii ve složení Jakub Matějovský, Lukáš Fialka a Milan Mach (později kvůli nemoci vystřídaný Šimonem Formánkem) se dařilo dobře – jejich robot se nezalekl ani starších a zkušenějších soupeřů a podařilo se mu probojovat se až do osmifinále.

Druhá skupina (Štěpán Pešout, Václav Voldán a Jiří Machyán), stejně jako i třetí (Martin Dub, Jan Zejda a Martin Březina) měla naneštěstí situaci špatnou – obdržela totiž vadné robotické sestavy, čímž se připojené moduly staly nefunkčními. I když si týmy zezačátku vůbec nevedly špatně, doplatily na problematický hardware – ačkoli ne vlastní vinou.

Přestože někteří z nás opouštěli fakultu zklamáni, nasbírali jsme mnoho inspirace i nápadů a zlepšili své analytické myšlení díky řešení různých situací během vývoje algoritmu a konstrukce. Mně, jako studentovi maturitního ročníku, samozřejmě není umožněno za gymnázium soutěžit i příště, nicméně přeji úspěchy všem mladším nadšencům v dalších letech.

Štěpán Pešout

Prohlášení o přístupnosti