Soutěž Odysseus II

Mezi 4. a 8. dubnem se konalo regionální semifinále evropské soutěže Odysseus, organizované Českou kosmickou kanceláří. Do semifinále se probojovali se svým projektem také dva studenti vlašimského gymnázia – Jakub Semrád a Dan Houdek. Zázemím pro semifinále se stalo Science centrum iQLANDIA v Liberci.

Postupu do semifinále předcházelo mnoho práce, protože se jedná o celoevropskou soutěž, které se účastní mnoho studentů ze všech koutů Evropy. Prvním krokem bylo vypracování práce na téma Výzkum vesmíru. My jsme pracovali na vývoji nového, sodíkového, raketového paliva. Na tomto úkolu jsme pracovali téměř nepřetržitě již od začátku školního roku až do konce ledna, kdy bylo nutné odeslat naši práci. Na konci února jsme obdrželi e-mail s pozvánkou do Liberce na mezinárodní kolo.Odyseus

Ubytovali jsme se v hotelu a začal týden plný zážitků, zkušeností a také testování našich jazykových dovedností, protože soutěž probíhala v angličtině. Před odbornou porotou postupně obhajovali své práce studenti z Čech, Slovenska a Rumunska. Kromě prezentací soutěžních týmů zde byla možnost prohlídky celé iQLANDIE a laboratoří. V neposlední řadě bylo pro účastníky zajištěno nepřetržité občerstvení. Ve volných večerech mohli všichni soutěžící využívat veškeré pohodlí, které hotel nabízel.

Poslední večer se konalo velké vyhlášení vítězů, při kterém byl vybrán jeden český a jeden rumunský tým, který pojede koncem června obhajovat svůj projekt do Bruselu.

Všichni jsme však získali spoustu nových vědomostí, zážitků a hlavně přátel. Náš projekt zde dosáhl velkého uznání a podpory do budoucích let ze strany porotců a profesorů, kteří měli možnost si jej prohlédnout. Chtěli bychom také poděkovat naší škole za veškerou podporu a možnost zúčastnit se této soutěže.
Odkaz na fotogalerii

Jakub Semrád

Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti