Česko-německá výměna studentů na Gymnáziu Vlašim

V tomto školním roce se studenti gymnázia zúčastnili výměnného pobytu s německou školou  v  Albstadtu a tím se naše škola připojila k dlouholetému partnerství mezi Walther-Groz-Schule Albstadt a OA Vlašim. Němečtí studenti a pedagogové zavítali do Vlašimi ve dnech 7.4. – 11.4. 2014. Všichni jsme si pak společně užívali bohatého doprovodného programu, oficiální oslavy partnerství na obchodní akademii i individuálních příležitostí k navazování přátelství a zlepšování jazykových znalostí. Zároveň se také setkali ředitelé všech třech škol, aby vyjádřili svou podporu spolupráci a výměnným pobytům a naději v jejich pokračování do budoucna.  A jak vidí výměnu samotní studenti? O tom Bára Müllerová:

Blížící se příjezd německé delegace v nás vyvolával smíšené pocity. Na jednu stranu jsme se těšili na vzájemné soužití a na nové kamarády, na stranu druhou jsme měli strach a obavy, aby všechno proběhlo podle našich představ. Ty ale při prvním setkání s německými studenty opadly. Studentům se v hostitelských rodinách líbilo a myslím, že jsme si všichni společně strávený čas užili. Na programu jsme měli krásné výlety, exkurze, prohlídky s průvodci v obou jazycích, … Každý z nás se se „svým“ Němcem sblížil a kromě poznání nových lidí jsme měli možnost procvičit si cizí jazyky, ať už němčinu, nebo angličtinu. Nevím, jak pro ostatní, ale pro mě je toto velkou motivací se v jazycích zdokonalovat a zlepšovat. Pobyt však neznamená pár dní kamarádství a víc nic. Získali jsme přátele, se kterými jsme stále v kontaktu a všichni už se těšíme, až nás na oplátku oni přivítají ve svém městě, Albstadtu.

TřebíčDěkujeme pedagogům, kteří se podíleli na zajištění a realizaci programu, ředitelům za jejich podporu, i hostitelským rodinám za vlídné přijetí a péči o německé studenty. Pevně věříme, že se nám podaří nově navázané partnerství dále prohlubovat a že i další výměnné pobyty budou probíhat stejně úspěšně jako letos.

Mgr. Petra Šmídlová a Barbora Müllerová, 7.C

Popis k fotografii:  ­Návštěva katedrály v Třebíči

Prohlášení o přístupnosti