Zlatý Chemquest 2023

A vítězem se stává…. tým ve složení Bára Slavíková a Sára Škvorová z Gymnázia ve Vlašimi se svým originálním chemickým vystoupením Po stopách zločinu! Druhé místo získává…. Josef Dušek, Tomáš Pistorius a Tonda Havel z Gymnázia ve Vlašimi s pokusy nazvanými Oheň bez jiskry! Letošní ročník chemické experimentální soutěže Chemquest byl pro nás radostný a úspěšný. Do celostátního finále této soutěže se probojovaly všechny naše tři soutěžní týmy. Třetí z nich tvořený Kristýnou Fialkovou, Markétou Trochtovou a Viktorií Škvorovou z 2. C obsadil krásnou pátou příčku s představením s názvem Dvojí tvář vody. Pokud chcete vědět, jaká byla cesta k úspěchu našich dvou dalších týmů, čtěte dále.

Rok se s rokem sešel a byla vyhlášena letošní témata. Pro kategorii základních škol šlo o téma Chemie a voda, pro žáky středních škol to bylo téma Chemie a oheň. V průběhu ledna a února jsme natočili a sestříhali svá soutěžní videa a vyplnili popis a vysvětlení experimentů. Na konci března proběhlo na webových stránkách VŠCHT Praha divácké hlasování, ve kterém mohla veřejnost hlasovat o nejhezčí video. Odborná porota si ze zaslaných videí vybrala deset týmů, které pozvala na finále do Prahy. Mezi nimi i nás. Postup do finále pro nás znamenal novou výzvu a kopu práce – zaujmout odbornou porotu a znát odpovědi na její dotazy, a to není jen tak.

20. dubna se vypravili do Prahy na Vysokou školu chemicko-technologickou Josef Dušek, Tomáš Pistorius a Antonín Havel z 6. C. Vybaveni byli kufrem plným potřebných látek a pomůcek, zdravou mírou sebevědomí, smyslem pro humor i potřebnými znalostmi. Ohně vodou se jim povedlo zapálit, a i díky své odvaze vybojovali krásné 2. místo.

21. dubna čekalo finále v Praze naše dívčí týmy. Ráno jsme opět vyrazily směr VŠCHT. Porota i diváci v sále se zaujetím a napětím čekali, jak dopadne detektivní případ vraždy zahradníka, který si i s pokusy vedoucími k odhalení zločinu připravily Barbora Slavíková se Sárou Škvorovou ze 4. C. Za svůj herecký výkon, chemické znalosti i bezprostřední vystupování si do Vlašimi přivezly pohár pro vítěze.

Oba dny na VŠCHT se skvěle vydařily a my jsme si kromě cen přivezli i inspiraci pro naše další experimentování.

Tak zase za rok….

Sára Škvorová (4. C), Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti