Divadelní představení Lotrando a Zubejda

Červená, sametově hebká opona se rozevírá. Skrz ni byste mohli vidět desítky tváří, zprvu dětských, v odpoledních hodinách i starších. Žádnou z těch tváří neuvidím, protože tentokrát reflektor oslepuje pouze mě. Nejdříve se s potleskem ukloním, jemně si odkašlu a zhluboka se nadechnu. Vzápětí zahájím společné představení, kde zjistíme, zda naše půlroční snažení stálo zato a zda přinese tak nervózně očekávaný potlesk publika.

scéna

Ale vše pěkně od začátku. Na Gymnáziu Vlašim je tradicí, že studenti kvarty nacvičují v rámci ukončení výuky rétoriky divadelní představení. Už na začátku 2. pololetí jsme se tedy dozvěděli téma naší divadelní hry – Lotrando a Zubejda. Klasická pohádka, kterou zná téměř každý. Začali jsme rozdáváním rolí, poté každý dostal svůj scénář a mohli jsme začít zkoušet. Měli jsme před sebou mnoho práce. Museli jsme například vyrobit kulisy, připravit kostýmy a ze všeho nejdůležitější bylo naučit se naše repliky. Po hodinách perné snahy jsme nakonec byli připraveni nastoupit do KD Blaník Vlašim a ukázat, co v nás je.

 Nejdříve jsme hráli pro starší žáky našeho gymnázia, poté pro ty mladší. Odpoledne jsme vystupovali pro vlastní sourozence, rodiče, prarodiče a také pro veřejnost. Obecenstvo bylo nadšené a my jsme byli rádi, že už to máme za sebou. Netušili jsme však, co přijde o více než 2 měsíce později… Mezi publikem totiž byla i paní učitelka ze základní školy, které se představení tak líbilo, že nás požádala o zopakování pohádky pro 1. stupně ZŠ v září. Představení bylo opravdu „do třetice všeho dobrého“ a dopadlo perfektně. Malé děti nás potěšily svou bezprostředností a roztomilými komentáři.

herci

Na závěr bych rád poděkoval paní Mgr. Olze Mládkové a paní Mgr. Lucii Červenkové, které nám věřily a průběžně nám dodávaly naději v dobrý konec. A v neposlední řadě přeji hodně štěstí letošní 4.C. Nebojte se, dáte to! A my se už dnes těšíme na vaše představení.

Za 5.C vlašimského gymnázia Matěj Fiala

Prohlášení o přístupnosti