Chemie nás baví

Chemický kroužek oslavil rok své existence a pokračuje dál ve své činnosti i v letošním školním roce. Chce ukázat, že chemie je zajímavá, všudypřítomná a nenahraditelná a že není třeba se jí bát. Prostřednictvím pokusů nám umožňuje lépe porozumět světu okolo nás. Kluci a děvčata, kteří rádi experimentují, které baví  klást si otázky a hledat na ně odpovědi, se scházejí opět v pátek odpoledne. Za chemickým bádáním přichází 16 dětí z nižšího gymnázia.

Během prvního měsíce jsme si vyzkoušeli základní chemické postupy, které znali již dávní alchymisté. Extrakci jsme zkusili na mrkvi. Víte, proč je mrkev žlutooranžová? To má na svědomí beta-karoten. Je nejen důležitým provitaminem, ale také nápadným pigmentem. Patří do skupiny barviv, která se nazývají karotenoidy. A víte, jak lze beta-karoten z mrkve získat? Můžete si jej z mrkve extrahovat. Bude se vám hodit znalost, že karotenoidy jsou látky lipofilní, takže mají rádi tuky. Lépe než ve vodě se beta-karoten rozpouští v tucích či olejích. Pro sublimaci jsme využili Deko – kořenící přípravek k nakládání okurek. Obsahuje kyselinu benzoovou, která má konzervační účinky a umí také sublimovat. Přesublimované krystalky kyseliny benzoové připomínají krystalky ledu. Ale protože stále oblíbené jsou krystaly modré barvy, nechyběla ani krystalizace roztoku modré skalice. Zjistlili jsme dále, že někeré chemické reakce se neobejdou bez katalyzátoru. A na vlastní oči jsme se přesvědčili, že nejen chameleon, ale i chemické reakce mohou měnit barvu.

Stejně jako loni se budeme chtít zúčastnit týmové chemické soutěže Chem-quest pořádané VŠCHT Praha. Letošním tématem je Chemie a životní prostředí. Veřejnosti předvedeme experimenty na Dnu otevřených dveří. Přijďte se podívat!

Martina Fialková

Prohlášení o přístupnosti