Hrdinství Nicholase Wintona

Ve čtvrtek 26. dubna navštívili studenti třetích ročníků vlašimského gymnázia sál v kulturním domě Blaník, aby zhlédli dokument o siru Nicholasi Wintonovi. Dokument nese název „Síla lidskosti – Nicholas Winton“  a byl natočen v roce 2002  režisérem Matějem Mináčem. Studentům a žákům byl předveden velmi schopným moderátorem Zdeňkem Tuliem, který film uvedl, spustil a po jeho promítnutí  s námi vedl debatu a odpovídal na všetečné otázky ohledně filmu a samotném Wintonovi.      

Vlastní snímek nám popsal celou Wintonovu akci na záchranu dětí i její ocenění o 50 let později. Film začínal představením událostí, které později vedly ke konfliktu, který navždy změnil svět – ke druhé světové válce. V další části byly uvedeny důvody, které vedly k tomu, proč se osmnáctiletý mladík vydal do Prahy. Bylo zajímavé vidět, že Winton sem vůbec nemířil účelově, pouze chtěl vidět, jak to v tehdejším Československu vypadá.

Winton brzy přichází na to, že situace v pomnichovském Československu je velmi vážná. Jelikož navštívil kempy utečenců ze Sudet, viděl neuvěřitelné utrpení  vysídlených obyvatel a zejména dětí, jejichž osudy nikdo neřešil, rozhodl se jednat. Jako jeden z mála lidí si uvědomil, že válka  bezprostředně hrozí a Německo své plány myslí vážně.

V následujících měsících Winton neústavně pracoval v Praze i v Anglii. Jeho plánem bylo to, že děti vyveze ve vlacích z Československa až do Británie, kde pro ně najde náhradní rodiny. Nebyl to však jednoduchý úkol. Winton byl nucen uchýlit se i k podvodům – britské úřady pracovaly pomalu, a proto falšoval dokumenty potřebné ke vstupu do Anglie. Před vypuknutím války se mu podařilo zachránit celkově 669 dětí, z nichž všechny přežily hrůzy války.

Winton o svém činu mlčel dlouhých 50 let, až do roku 1988. On sám tvrdil, že na něj dočista zapomněl, v životě se mu staly důležitější věci. Až dlouho po válce našla jeho žena staré zápisy o dětech zapadlé na půdě. Svět se tehdy dozvěděl o hrdinství mladíka, který se rozhodl jednat tam, kde ostatní nečinně čekali. Naštěstí byl Nicholas Winton za své činy náležitě doceněn – byl povýšen do šlechtického stavu britskou královnou, Česká republika mu udělila nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva.

Nicholas Winton žil i nadále skromným životem, vynikal svým skvělým smyslem pro humor a všechen volný čas trávil se svými vnoučaty. Zemřel 1. července 2015 a zanechal po sobě úžasný příběh plný lásky, naděje a prostého lidství. Celý život se řídil svým heslem: „Není-li něco nemožného, tak musí existovat způsob, jak toho dosáhnout.“

Za vlašimské gymnázium

Zdeněk Balík, 3.A

Prohlášení o přístupnosti