Exkurze v prádelně

V pondělí 9. února 2015 jsme v rámci semináře z chemie navštívili firmu Prádelna Kyselý. Nejdříve jsme se sešli s panem ředitelem dr. Konrádem Stockerem, který nás na úvod zasvětil do teorie praní. Překvapilo nás, jak dlouhý a náročný proces je zapotřebí, aby výsledkem bylo čisté a voňavé prádlo. Pak jsme se vydali na prohlídku provozu. Pan ředitel nás provedl starším komplexem prádelny a vysvětlil nám, jakým způsobem vlastně funguje. Seznámili jsme se s pravidly pro vstup do špinavého sektoru i do čisté zóny. Vzali jsme si tedy pláště a návleky na obuv, vydesinfikovali si ruce a vyrazili jsme. Pan ředitel nás zavedl na začátek celého procesu, kdy se prádlo přijímá od zákazníků. Potom jsme společně prošli i další místa, kde se s prádlem pracuje. Jako chemiky nás určitě zajímala místnost pro dávkování pracích prostředků. Sledovali jsme celý proces praní, sušení a žehlení. Prohlédli jsme si i stroje na skládání a lisování prádla, místo, kde se prádlo balí a připravuje na cestu zpět k majiteli.

Na závěr exkurze jsme  jako jedni z prvních zhlédli novou halu, kde zatím funguje zkušební provoz. Také jsme navštívili malou místnost v patře, kde byly vystavené různé druhy prádla k pronájmu – zdravotnické a profesní oděvy, ložní prádlo nebo ubrusy do restaurací. Všichni jsme byli velice nadšeni, že jsme se mohli s provozem seznámit a navíc jsme si odnesli malý dárek.

Chtěli bychom poděkovat panu řediteli dr. Konrádu Stockerovi za zajímavou exkurzi a paní Filipové za zprostředkování a pomoc při organizaci této akce.

Účastníci semináře z chemie z 3. A a 7. K, Mgr. Anna Doubková

Prohlášení o přístupnosti