Zájezd do Anglie

V neděli 26. března 2023 vyrazili někteří studenti vlašimského gymnázia na poznávací zájezd do Velké Británie. V odpoledních hodinách jsme všichni nastoupili do autobusu a čekala nás dlouhá cesta přes Německo, Belgii a Francii. V brzkých ranních hodinách jsme dorazili do francouzského přístavu Calais, kde jsme se po zdlouhavé celní prohlídce nalodili na trajekt a vypluli do anglického Doveru.

Hned po příjezdu do Londýna na nás čekal nabitý program. Nejprve jsme navštívili Greenwichskou observatoř a nultý poledník. Byl odtud opravdu nádherný pohled na město. Dále jsme viděli katedrálu sv. Pavla, divadlo Globe a Tower Bridge. Nevynechali jsme ani návštěvu Toweru, kde jsme dostali rozchod, abychom si ho mohli sami projít. Na závěr dne jsme se svezli lanovkou Emirates Air Line přes řeku Temži k O2 Aréně. Poté už nás autobus převezl na parkoviště, kde si nás postupně vyzvedávali naše anglické rodiny.

Následující den nás čekala návštěva přímořského města Brightonu na jihu Anglie. Naší první zastávkou bylo podmořské akvárium SeaLife, nejstarší fungující akvárium na světě. Viděli jsme tu různé ryby, želvy, medúzy, raky a mořské koníky. Dokonce jsme si mohli pohladit hvězdice. Také jsme se prošli tunelem, kde nám nad hlavami plavali žraloci a karety obrovské. Poté jsme se krátce zastavili u bývalého královského paláce a už jsme zamířili na pobřeží. Tam jsme se nechali vyvést na vrchol vyhlídkové věže i360, ze které se nám naskytl úžasný výhled na Brighton a pobřeží.

Ve středu jsme se vypravili do univerzitního města Cambridge. Příjemní průvodci nás seznámili s historií a provedli nás různými částmi univerzity. Dozvěděli jsme se mnoho informací o jedné z nejslavnějších a nejstarších anglických vysokých škol. Jednou takovou zajímavostí bylo např. to, že byla založena v roce 1209 na protest části studentů a učitelů z Oxfordu za zavraždění několika z nich. Dnes má 31 kolejí a nejslavnější z nich je King’s College a Queens´ College, kde se nachází Matematický most, který měl podle legendy postavit sám Isaac Newton a to bez použití šroubů a matic. Důležitými absolventy Cambridge byli Isaac Newton, Charles Darwin nebo Steve Hawking.Nechyběla ani odpolední plavba po místní řece Cam. Poté jsme dostali rozchod a následovala poslední cesta do anglických rodin.

Poslední den jsme zamířili opět do centra Londýna. Navštívili jsme Natural History Museum, kde jsou vystaveny bohaté kolekce minerálů, exponáty současných druhů zvířat a pravěkých tvorů jako jsou plesiosauři, ichtyosauři a různí teropodi. Odtud jsme se projeli poschoďovým autobusem do centra Londýna. Kde jsme zhlédli Piccadilly, Trafalgarské náměstí a Buckinghamský palác. Zakončením tohoto dne byla už jen jízda v Londýnském oku, která naskýtá překrásný výhled na město. Pak už jsme se dopravili k autobusu a následovala 18hodinová cesta domů.

Do Vlašimi jsme se vrátili kolem třetí hodiny odpolední. Zahraniční výlet se velmi vydařil, všichni byli spokojeni a odvezli si mnoho jedinečných zážitků.

 Tereza Škvorová a Adéla Prokopová 6.C, Gymnázium Vlašim 

Prohlášení o přístupnosti