Studenti vlašimského gymnázia poznávají historii

Každý školní rok se studenti Gymnázia ve Vlašimi účastní různých exkurzí s historickou tematikou. V letošním školním roce tomu nebylo jinak.

Hned na podzim 30. října 2012 navštívili studenti prvních ročníků Pražský hrad, jednu z nejvýznamnějších českých památek. Areál Pražského hradu je rozsáhlý, a proto si v doprovodu zkušených průvodců mohli studenti prohlédnout alespoň některé z nich, např. baziliku sv. Jiří, Starý královský palác či katedrálu sv. Víta.

V lednu se studenti zapojili do rozsáhlého projektu Židovského muzea v Praze s názvem „Zmizelí sousedé – Pocta dětským obětem holocaustu“. Účast v tomto projektu zahrnovala provádění výstavou, jejíž expozice byla v budově gymnázia umístěna v průběhu ledna (22. 1. 2013 – 31. 1. 2013). Pro tuto příležitost prošli studenti speciálním školením, při kterém se seznámili s příběhy zachycenými na jednotlivých panelech. Hlavním úkolem studentů bylo šířit příběhy dál mezi studenty gymnázia a ostatních škol, které si přišly expozici prohlédnout. Je dobré, že se studenti do projektu dobrovolně a se zájmem zapojili. Nešťastné osudy druhých by nám neměly být lhostejné.

Studenti 3. ročníků absolvovali 30. dubna 2013 exkurzi do Židovského muzea v Praze.  Nejprve si studenti vyslechli zajímavou přednášku Mgr. Blanky Rozkošné na téma „Židovské tradice na našem území.“ Dozvěděli se také mnoho informací o osudech Židů na Benešovsku a Vlašimsku. Po úvodní přednášce studenti spolu s průvodkyněmi navštívili židovské město a v něm např. Staronovou či Pinkasovu synagogu a židovský hřbitov.

3. května 2013 se všechny třídy nižšího gymnázia a první ročníky zúčastnily představení živoucí historie autorského projektu Faber v Pěnkavově dvoře Takonín, tentokrát na téma Antika.  (Řím, Keltové, Caesar). Studenti strávili v Takoníně historií, ale i divadlem a humorem nabité dopoledne. Společně navštívili Kelty a Římany, dozvěděli se mnohé o tom, jak Keltové a Římané žili, v čem byli rozdílní, jak válčili, ale i jak hodovali a z čeho se v životě radovali.

Poslední naplánovaná historická exkurze proběhla 28. května 2013 – druhé ročníky gymnázia navštívily Královské zahrady v Praze. Procházka po zahradách byla zajímavá a poučná a díky krásnému slunnému počasí také veselá. Studenti v zahradách např. procházeli kolem letohrádku královny Anny a Míčovny nebo stáli pod oknem, ze kterého padali místodržící na počátku třicetileté války.

Další exkurze absolvovali studenti, kteří se přihlásili do historického semináře. V tomto semináři mají studenti rozdělena témata z regionální historie, která pak samostatně zpracovávají formou seminární práce. Proto je pro ně nezbytné se na začátku školního roku seznámit s institucemi, ve kterých mohou pro svou badatelskou činnost čerpat informace. Počátkem října tedy navštívili Muzeum Podblanicka, kde je knihovnice paní Kochánková seznámila s knihovnou muzea a možností prezenčního studia v jeho prostorách. Následovala podnětná exkurze do Státního oblastního archivu v Benešově. Zde se studenti seznámili se systémem výpůjček archiválií, literatury a kromě toho je Mgr. Sejk zavedl do depozitáře archivu, kde jim ukázal vzácné archiválie a dokumenty týkající se podblanické historie. Na vlastní oči viděli mimo jiné nejstarší pečeti Vlašimi i Benešova, vzácné listiny i pověstné Hufnaglovo album.

historieDalší exkurze následovala v jarním období. Studenti semináře se vláčkem rozjeli do Krišnova dvora v Městečku u Postupic, kde mohli diskutovat o způsobu života tamní komunity a ochutnat kulinářské speciality.

Poslední exkurze historického semináře je naplánována na pátek 14. června. Cílem tentokrát bude Pořičí nad Sázavou. Studenti zde navštíví oba románské kostely a exkurzi zakončí besedou s farářem Martinem Janatou.

Věříme, že absolvované exkurze doplní školní výuku o informace, které studentům zůstanou v paměti déle, než běžně probírané školní učivo.

Hana Šplíchalová, Ivana Preislerová

Prohlášení o přístupnosti