Chemquest 2024

Studenti Gymnázia ve Vlašimi se již devátým rokem pravidelně objevují mezi deseti nejlepšími týmy v celostátním finále soutěže ChemQuest a i letos získali medailové umístění.

ChemQuest je soutěží pro dvou- až tříčlenné týmy, která se zaměřuje na praktickou výuku přírodovědných předmětů, zejména pak chemie. Jejím cílem je zvýšit zájem o přírodovědné předměty, podporovat týmovou spolupráci, komunikační dovednosti studentů a schopnost prezentovat vlastní výsledky. Letošními tématy soutěže byly „Chemie a zdraví“ pro střední školy a „Chemie a umění“ pro základní školy. Jako každým rokem týmy nejprve natočily a sestříhaly soutěžní videa, která představila experiment na zadané téma. Finálová kola před odbornou porotou se potom konala 18. a 19. dubna na VŠCHT v Praze.

Kategorie středních škol se účastnily dva naše týmy. Sára Škvorová s Bárou Slavíkovou ze třídy sexty měřily teplotu chemickým reakcím a dějům a soutěžily pod názvem „Chemická nemocnice u baňky“. Druhý tým, složený ze septimánů Josefa Duška, Tondy Havla a Tomáše Pistoria, upoutal pozornost poroty svým humorným přístupem k pravidlům bezpečnosti v laboratoři a postoupil do finále v Praze. Jejich projekt nesl název „Chemie, zdraví a jak o něj nepřijít“.

V kategorii základních škol reprezentovaly tu naši dva týmy z tercie, a je skvělé, že oba byly vybrány do finále. Soutěžní tým, ve složení Markéta Trochtová, Viktorie Škvorová a Kristýna Fialková, se inspiroval starým sporem o Rukopisy. Na zámku ve Vlašimi natočila děvčata nalezení rukopisu a v laboratoři potom připravila duběnkový inkoust. Ve finále soutěžily pod názvem „Záhada rukopisu“. Největší úspěch a třetí místo si z Prahy odvezl další dívčí tým – Eliška Mrkvová, Terezie Šmídlová a Sofie Fialová. Experiment děvčata nazvala „Focení namodro“. Ve finále pak předvedly, jak propojit historickou fotografickou techniku zvanou kyanotypie s moderní digitální fotografií a mohly se radovat z bronzové medaile.

Blahopřeji všem soutěžícím a přeji, aby i nadcházející, desátý, jubilejní ročník této soutěže na Gymnáziu ve Vlašimi byl úspěšný.

Martina Fialková, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti