Exkurze studentů vlašimského gymnázia

Dne 10. 10. 2016  vyrazila  naše třída 6.C společně se třídou 7.C  na poznávací exkurzi do bývalého polského koncentračního tábora v Osvětimi. Již v brzkých ranních hodinách byl pro nás přichystán moderní autobus od cestovní kanceláře Yvetta. Před námi byla dlouhá několikahodinová cesta. V autobuse pro nás cestovní kancelář přichystala vytištěné informace o Osvětimi, abychom mohli načerpat pár poznatků, než dorazíme do cíle.

Po zhruba pětihodinové cestě jsme dorazili konečně na místo. Po výstupu z autobusu nás překvapilo, kolik turistů se tam nacházelo. Pak jsme se rozdělili na dvě skupiny a čekali jsme na průvodkyně, které nám byly přiděleny. Při vstupu jsme prošli kontrolním zařízením a všichni jsme obdrželi sluchátka s přístrojem, který nám reprodukoval hlas paní průvodkyně. Hned při vstupu do areálu na nás dýchla depresivní atmosféra z prostorů a představy, co vše se tam za války odehrávalo. Cítili jsme smutek a z vyprávění paní průvodkyně nás až mrazilo. Mnohým z nás nebylo dobře z toho, když jsme zhlédli expozice s pozůstatky lidských vlasů a předmětů, které zde po zemřelých zůstaly jako památka na hrůzy, které se tam odehrály. Pak jsme ještě měli možnost nahlédnout do venkovních prostorů nedaleké Březinky, kde jsme viděli např. trosky plynové komory nebo hlavní bránu, kterou projížděly židovské transporty.

Jelikož nás čekala dlouhá cesta domů, museli jsme se odebrat zpět do autobusu. Tam jsme ještě dlouho diskutovali o tom, co jsme všechno viděli a slyšeli. Exkurze byla pro nás velmi přínosná a zajímavá. Jsme rádi, že jsme mohli na vlastní oči vidět, kde se odehrávaly zločiny páchané na lidských životech.

Chtěli bychom tímto poděkovat cestovní agentuře Yvetta,   která nám tento výlet zprostředkovala. Naše poděkovaní patří i paní profesorce Haně Kociánové a Markétě Vrbové, které nás na exkurzi doprovázely.

                                           Studentky  6. C Gymnázia Vlašim

Prohlášení o přístupnosti