„Zmizelí sousedé“ zaujali nejen gymnazisty

V souvislosti s Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu, který se vztahuje k 27. lednu, se naše gymnázium zapojilo do rozsáhlého projektu Židovského muzea v Praze s názvem „Zmizelí sousedé – Pocta dětským obětem holocaustu“. Poté, co jsme sami absolvovali přednášku s úvodem do tematiky z úst Ing. Evy Kuželové, lektorky Židovského muzea v Praze, a šéfredaktora Redakce aktuální publicistiky České televize PhDr. Jiřího Vondráčka, který přiblížil osudy Židů z našeho okolí, byla možnost dále se blíže podílet na projektu.

Naše účast zahrnovala provádění výstavou, jejíž expozice byla umístěna v prostorách naší školy. Pro tuto příležitost jsme prošli speciálním školením.

Cílem nebylo zahltit účastníky masou informací, z nichž by si neodnesli téměř nic. Uvést návštěvníky do problematiky holocaustu a židovství, především v průběhu druhé světové války, měly za úkol zcela autentické příběhy zachycené na jednotlivých panelech, jež byly výsledkem pátrání a práce dobrovolníků ze škol celé ČR. Naším úkolem pak bylo příběhy šířit dál, a to nejen mezi studenty našeho gymnázia, ale i ostatních škol, které projevily zájem.

Pokud mám na závěr dojít k hodnocení naší práce, mohu myslím za nás za všechny potvrdit velký přínos. Tím nemyslím pouze jakési uvědomění, ale i zkušenost do života – jak vystupovat před obecenstvem, jak třídit své myšlenky, jak předat poznatky, jak posluchače zaujmout. A tak musím na závěr poděkovat všem, kterým naše práce nebyla lhostejná, těm návštěvníkům, kteří dokázali přizpůsobit svoje chování a projevy a tím vzdát poctu obětem zločinů proti lidskosti.

Stále je potřeba připomínat si hrůznost těchto činů, aby už nikdy nikomu nebylo dovoleno udělat něco podobného znovu.

 

Vendula Jankovská, 3. A

Gymnázium Vlašim

 

Všem čtyřem lektorským skupinám našich studentů děkuji za jejich dobrovolné zapojení do prezentace projektu. Všichni dokázali nejen nejdříve nastudovat potřebné materiály, ale hlavně přesvědčivě předávat pohnuté příběhy „zmizelých sousedů“ návštěvníkům expozice. Právě díky nim si mnozí účastníci udělali konkrétní představu o tom, jaké hrůzy se pod slovem holocaust skutečně skrývají.

 

RNDr. Věra Chroustová

ředitelka Gymnázia Vlašim

Prohlášení o přístupnosti