Beseda s „Wintonovým dítětem“

Dítě, které přežilo hrozivou a krutou světovou válku, pan Asaf Auerbach, kterému je dnes krásných 84 let. Studenti z nižšího Gymnázia Vlašim, z tercie a kvarty, se mohli s tímto význačným člověkem setkat  ve Vlašimi na zámku dne 5. 6. 2012. Pan Auerbach vyprávěl nejen o sobě a svém dětství, ale i o životě druhých.

Do svých jedenácti let žil spokojeně se svou rodinou. Chodil do místní školy a učil se německý jazyk. Když však začali Prahu obsazovat němečtí vojáci, jeho rodina i on věděli, co se bude dít. Naštěstí slavný „zachránce českých a slovenských dětí“ pan Nicholas Winton naplánoval transport dětí do Anglie, kde by se jich po příjezdu zhostili noví adoptivní rodiče. Bylo potřeba zařídit veškeré dokumenty i složení padesátilibrové kauce. Vše se nakonec podařilo,  a tak se malý Asaf a jeho starší bratr mohli vydat v červenci 1939 na nekonečnou dvacetihodinovou cestu. Ta byla prý velmi nudná, nebylo si s kým povídat, vždyť malý Asaf ve vlaku nikoho, kromě svého bratra, neznal. Po příjezdu do Anglie se dětí ujali jejich noví rodiče. Adoptivní matku však bratři Auerbachovi moc dobře znali už z Prahy, před dvěma lety emigrovala. V Anglii velmi rychle zapadli do společnosti a naučili se potřebným zvykům i jazyku. Když se z Asafa stal dospělý muž, nastoupil dobrovolně do armády. Po válce, když se vrátil do Prahy, doufal, že se ještě uvidí se svou rodinou. Ale jeho představa se bohužel rozplynula, když od svého bratra dostal vzkaz, že přežila pouze babička, teta a strýc. Matka     i otec tragicky zahynuli ve válce. O Asafa se jeho příbuzní ještě dva roky starali. Svůj napínavý a poučný příběh zakončil pan Auerbach písničkou, kterou se naučil v anglické škole.

V dnešní době je pan Asaf Auerbach manžel, otec a dědeček. Jsme mu moc vděční za jeho ochotu a jeho čas, který nám věnoval.

P. Dvořáková

E. Zadáková

Prohlášení o přístupnosti