Březen 2019

Bádání ve složení potravin nás docela zaujalo, a proto jsme se na ně zaměřili v březnu. Vyzkoušeli jsme si badatelsky sestavenou úlohu na důkaz škrobu v různých potravinách. Stanovili jsme vlastní hypotézu a jali jsme se jí ověřit. Nakonec jsme zjistili, že pro důkaz škrobu se nejvíce hodí Lugolův roztok, a že škrob obsahují i některé potraviny, ve kterých bychom to vážně nečekali, například salám nebo cukr moučka. Pro důkaz sacharidů je zase vhodné Fehlingovo činidlo. Zajímalo, nás, které sacharidy s tímto činidlem reagují a potom jsme zjišťovali jejich přítomnost například v medu, džusu nebo kole. V některých potravinách byste zase nečekali sůl, ale je tam obsažena, například ve sladkých cereáliích nebo v kečupu. My jsme si vyrobili sůl neutralizací z hydroxidu sodného a kyseliny chlorovodíkové. Po týdenní volné krystalizaci na okenním parapetu se nám vytvořily krychlové krystalky soli.