Leden 2019

Barevné pokusy nás baví, a proto jsme si další vyzkoušeli i v lednu. Začali jsme tajemným receptem kouzelníka Alchymiána na Kouzelnou baňavku: „Do baňavky o objemu 250ml nasypej 6.10-2 molu suchého louhu, aniž se ho dotkneš. Přisypej 1,35 . 10-2 molu glukózy neb cukru hroznového a přidej 7 molů vody. Několik kapek methylénové modři přilej nakonec, baňavku zátkou dobře zacpi, směs v ní promíchej a rozpusť a pak stranou odstav. Ta touto příčinou směs v baňavce, dříve modrá, krásnou barvu svou změní a znovu čirou a bezbarvou se jeví.“ Recept to nebyl jednoduchý, bylo třeba pochopit, co je to mol. Nakonec se přece všem podařilo kouzelnou baňku připravit. A zahráli jsme si také chemický kahoot.

„Do odměrného válce připravte cukrovou duhu. K dispozici máte vodu, různá potravinářská barviva, cukr moučka a cukr krystal. Jak byste si s tímto zadáním poradili vy?“ My jsme nakonec přišli na princip, jak to udělat, aby se jednotlivé vrstvy cukerných roztoků nesmíchaly a cukrové duhy byly na světě.

V lednu jsme se také ještě pustili do analýzy oblíbených bonbonů – lentilek. Zajímalo nás především, zda jsou opravdu barveny přírodou, jak je psáno na obalu. Jako zdroje přírodních barviv jsou na obalu uvedeny tyto rostliny: ybišek, světlice barvířská, citrón, ředkev nebo sinice Spirulina. Nejprve jsme proto izolovali barviva z uvedených rostlin a potom i z lentilek. Vyzkoušeli jsme dále, jak se rostlinná barviva mění v různém pH. Porovnáním barevných extraktů jsme odhadovali, ze kterých rostlin pochází barvy lentilek.