Obrovský úspěch pro rybáře!

Student vlašimského gymnázia a člen vlašimské rybářské organizace Vojtěch Marek se stal mistrem světa v lovu ryb na umělou mušku.

Rybáři - soutěž

Je to tam! Česká juniorská reprezentace dokázala vybojovat na Mistrovství světa juniorů (muška) ve Vyšším Brodě v sérii pěti náročných závodů ten nejcennější kov.

 Šampionát odstartoval v sobotu 10. srpna příjezdem účastníků do areálu Herbertov. Zúčastnily se týmy Belgie, České republiky, Irska, Jihoafrické republiky, Nového Zélandu, Polska, Slovinska, Španělska a USA. Náš reprezentační tým pod vedením st. trenéra Martina Musila ml. a vedoucího družstva Tomáše Starýchfojtů nastoupil ve složení Jan Carbol, Jan Bureš, Vojtěch Marek, Antonín Pleskač, Jan Wittner a Tomáš Glaesner.

Následující dva dny se nesly ve znamení intenzivních tréninků. Jednotlivé sektory zahrnovaly pstruhové revíry Vltava 27, 28 a 29 – celkové bodování sestávalo z pěti závodů, které proběhly od 13. do 15. srpna. Závodníci museli bojovat nejen s náladovými rybami, ale v některých sektorech i s všudypřítomnými vodáky. Zejména úseky Vltavy kolem Čertových kamenů jsou velkou výzvou kvůli silným proudům, které musí závodníci při brodění překonávat.Vojta Marek

To, jak se mladí reprezentanti s obtížnými podmínkami poprali, zasluhuje respekt a velké uznání. Někteří účastníci si dokonce občas zaplavali – v závodním muškaření se všechny ryby měří (a pouštějí) okamžitě po ulovení, takže závodníci musí rybu co nejrychleji dopravit k rozhodčímu na břeh.

Po posledním závodě ve čtvrtek 15. srpna bylo jasno. Český tým si odváží zlato v královské disciplíně v soutěži družstev! Právě v něm dokázal Vojta Marek vybojovat dvě první umístění v sektoru.  V posledním kole závodu za sebou nechal závodníka z Ameriky, nejnebezpečnějšího protivníka – právě Američané se po celou dobu snažili sesadit český tým z pomyslného trůnu. 

Na závěr si dovolíme poděkovat celému organizačnímu týmu, rozhodčím, trenérům i všem účastníkům za skvěle připravený šampionát v přátelské atmosféře a těšíme se na 19. ročník mistrovství světa v lovu ryb na umělou mušku, který se bude konat v roce 2020 v Bosně.

Vojta Marek, 5.C, Gymnázium Vlašim

 

Prohlášení o přístupnosti