STUDENTKA GYMNÁZIA VLAŠIM VYBOJOVALA TŘETÍ MÍSTO V LITERÁRNÍ SOUTĚŽI

Dne 20. 3. 2019 se Eliška Králová, studentka šestého ročníku na Gymnáziu ve Vlašimi, účastnila slavnostního vyhlášení Literární soutěže o cenu Filipa Venclíka.

Filip byl mladý člověk, miloval psaní stejně jako svůj život. Bylo mu pouhých 19 let, když se večer vracel domů a v metru se zastal nevinných napadených lidí. Agresor však svůj hněv obrátil na něho a Filip v nemocnici na následky vážných poranění zemřel.

Tato soutěž se koná od jeho úmrtí tradičně každý rok a letos proběhla již po osmnácté. Jako každý rok byli hlavními organizátory učitelé českého jazyka působící na škole, ve které Filip studoval, a v neposlední řadě i jeho rodiče. Všichni byli také členy poroty, která četla soutěžní práce a vybírala z nich ty vítězné.

Do soutěže se měli možnost přihlásit studenti středních škol z celé republiky. Učinilo jich tak 192, což bylo jedno z nejvyšších čísel minulých let.

Letošním, dosti symbolickým, tématem byly Magické osmičky. Soutěžící si vybrali jeden významný historický letopočet, končící právě na číslo osm, a ve svých fantaziích se do něho přesunuli, aby v něm prožili několik okamžiků. Své dojmy a pocity poté zpracovali formou eseje a novinového článku, povídky či básně.

Eliška si vybrala rok 1918 a napsala báseň s názvem „Válka vzala jim lásku“, jejíž hlavní myšlenkou bylo, že konec války ještě neznamená konec trápení a že když skončí válka veřejná, v nitru každého se rozpoutá jeho vlastní, soukromá.

Nakonec skončila na pro ni neočekávaném 3. místě. Její poděkování určitě patří paním profesorkám Duškové a Ryškové, bez kterých by se jistě do soutěže nepřihlásila.

Jak ale sama říká, více než samotné umístění ji těší, že tato soutěž vůbec existuje a dává mladým lidem příležitost dělat to, co mají rádi, zavzpomínat na smutný příběh hrdiny a v neposlední řadě se motivovat k odvaze, kterou Filip rozhodně měl.

                                                                                             

                                                                                                                      Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti