Dějepisná soutěž českých a slovenských gymnázií

Ve dnech 21. a 22. listopadu 2018 se trojčlenný tým našeho gymnázia vydal s paní profesorkou Preislerovou již podruhé na dějepisnou soutěž gymnázií ČR a SR. Stejně jako loni se i toto republikové kolo konalo v Chebu, městě s bohatou a výjimečnou historií.

Po příjezdu do Chebu jsme se po malém občerstvení vydali do místního muzea, abychom se o této historii něco dozvěděli. Kromě zajímavých historických předmětů jsme se také mohli podívat do místnosti, kde byl údajně zavražděn jeden z nejvýznamnějších českých šlechticů své doby, Albrecht z Valdštejna. Po prohlídce města jsme se připraveným autobusem vydali do našeho ubytování ve Františkových Lázních.

Druhého dne jsme se vydali již na samotnou soutěž, kde jsme si mohli vyslechnout projevy několika předních českých historiků a dalších osob veřejného života. Samotná soutěž se skládala ze 4 kol plných záludných otázek na téma “Rok naděje a léta zklamání” čili na období mezi lety 1968 – 1977. Našemu týmu ve složení: Adam Houdek, Milan Mach, Michaela Müļlerová se podařilo umístit na obstojném 41. místě ze 77 zúčastněných gymnázií České i Slovenské republiky.

 Doufáme, že se v příštím roce do Chebu opět podíváme a obsadíme opět úctyhodné místo.           

 

Milan Mach, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti