Studenti vlašimského gymnázia na dějepisné soutěži českých a slovenských gymnázií v Chebu

Ve dnech 22. a 23. 11. 2017 proběhlo republikové kolo prestižní dějepisné soutěže studentů gymnázií ČR a SR konané v Chebu. Letos poprvé se do tohoto kola propracovali i žáci našeho gymnázia. Soutěž se konala za přítomnosti předních českých a slovenských historiků a významných politických osobností.

Náš tým, ve složení: Daniel Babka, Adam Houdek a Milan Mach se vypravil s paní profesorkou Preislerovou ve středu 22. 11 na cestu do Chebu. Zde na nás, při prohlídce města, dýchla všudypřítomná vánoční atmosféra. Následně jsme se přesunuli do místního gymnázia, kde jsme vyslechli velice zajímavou přednášku na téma Vznik Československa. Po skončení přednášky naše cesta pokračovala do nedalekých Františkových Lázní, kde jsme byli ubytováni.

Druhý den se už plně nesl v duchu soutěže. Ta se konala v prostorách chebské ekonomické fakulty. Letošní 26. ročník byl zaměřen na „léta strachu i nadějí“ čili na 50. a 60. léta 20. století. Soutěž měla celkem 4 kola a byla plná záludných otázek, a proto jsme skončili na 57. místě z 75 přítomných gymnázií. I přes to to byla pro nás velmi cenná zkušenost, a doufáme, že se příští rok vypravíme opět do Chebu.

                                                                  Daniel Babka, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti