Na týden vysokoškolákem

Ve dnech 20. – 24. února 2017 se konal již sedmý ročník oblíbeného vzdělávacího projektu, který umožnil studentům středních škol vyzkoušet si na týden život vysokoškoláka.

Jak vypadá život studentů na vysoké škole? To jsme si v minulých dnech sami vyzkoušeli.

Při přednášce pana arm. gen. Ing. Jiřího Šedivého (bývalý náčelník Generálního štábu AČR), která se konala na naší škole, jsme se dozvěděli o tomto zajímavém projektu. Pražská soukromá vysoká škola Cevro Institut totiž pořádala již sedmý ročník oblíbené akce s názvem „Na týden vysokoškolákem“. Celý projekt je určen především studentům středních škol. Mohou si vyzkoušet život vysokoškoláka, styl výuky, mohou absolvovat přednášky a semináře z oblasti práva, ekonomie, politologie nebo mezinárodních vztahů. Zároveň se mohou setkat s řadou špičkových vyučujících. Letošní ročník proběhl v termínu 20. – 24. 2. 2017 a zúčastnilo se ho dvacet jedna studentů středních škol z celé České republiky.

Samotný projekt nás okamžitě zaujal. Zjistili jsme si potřebné informace a podali přihlášku. Museli jsme si zařídit ubytování a stravování. Jsme moc rádi, že nám ředitelka školy RNDr. Věra Chroustová a třídní učitelka PhDr. Ivana Preislerová dovolily zúčastnit se projektu a uvolnily nás na celý týden z výuky. Cílem tohoto projektu bylo nejen seznámit nás se systémem výuky na VŠ, ale také umožnit nám získat certifikát o absolvování kurzu samotného. K získání certifikátu jsme museli splnit nejméně dvanáct přednášek či seminářů. Také jsme ale museli napsat závěrečnou esej na vybraná témata. Certifikát jsme úspěšně získali. Život vysokoškoláka jsme si oba užili.

Z přednášek nás asi nejvíce zaujaly Politické systémy, Český politický systém, Ekonomie veřejného sektoru, Vybrané otázky hospodářské politiky a Euro-americké vztahy. Ze známých osobností nám přednášel třeba arm. gen. Ing. Jiří Šedivý, Mgr. Ing. Dominik Stroukal, RNDr. Petr Nečas nebo prof. Ing. Josef Šíma, Ph.D. Popovídali jsme si se studenty i se zaměstnanci školy. Ve volném čase jsme navštívili několik památek. Pobyt v Praze a návštěva školy pro nás byly velmi inspirativní. Projekt hodnotíme velice kladně a doporučujeme ho všem, kteří zvažují studium v oblasti politiky, politologie, veřejného práva či ekonomie.

Luboš Martinák, Adam Kulakovský, studenti 3. A vlašimského gymnázia

Prohlášení o přístupnosti