Poznávání slunné Itálie

Všichni žáci středních škol se nejvíce těší na měsíc červen. Je to období završení školního roku a očekávání vysněných prázdnin. Pro 3. A a 2. B vlašimského gymnázia to ovšem letos znamenalo o něco víc. Konečně přišla doba, kterou jsme všichni společně tak dlouho plánovali, náš výlet do Itálie.

V pondělí 20. června jsme všichni stáli připraveni u dveří autobusu, natěšeni na zbourání školního stereotypu.  Když jsme byli kompletní, pan řidič dal povel a byli jsme na cestě.

Naše tři dny, které jsme měli v Itálii k dispozici, jsme započali v Benátkách. O „městě kanálů“ jsme toho moc nevěděli. Naštěstí jsme to napravili s pomocí naší sympatické průvodkyně. Sluníčko nás nijak nešetřilo, přesto jsme vytrvale hledali cestu bludištěm benátských uliček. Bezpochyby největší dojem v nás zanechalo náměstí svatého Marka, kterému dominuje Dóžecí palác. Ti, kteří strávili noc v autobuse celonočním štěbetáním, k večeru už sotva pletli nohama. Večerní „slané“ koupání v městečku Lido di Jesolo nám všem ještě zvedlo náladu.

Další den jsme se vydali po stopách Romea a Julie, do Verony. Sluníčko se zdálo být neúnavné a s každou další prázdnou tubičkou opalovacího krému jsme byli rudí více a více. Přesto na nás Verona udělala dojem, například rozlehlá aréna, kterou si někteří z nás pletli s římským koloseem. Ve volném čase jsme ochutnávali různé dobroty italské kuchyně. Poté nás čekal večerní přesun k jezeru Lago di Garda.

Následující den jsme tohoto italského giganta poznávali prostřednictvím malebného lázeňského městečka Sirmione. Bylo to něco úplně jiného než předchozí návštěva u moře. Voda sahala tak daleko, kam jen jsme dohlédli, přesto zůstávala desítky metrů mělká. Ještě zbývalo nakoupit suvenýry a čekala nás cesta zpátky do rodných krajin. V autobuse bylo přes noc ticho jako v hrobě. Po tomto náročném, přesto nádherném, výletu do Itálie všichni spali jako zabití.

Zpátky ve Vlašimi jsme byli již 24. června, v pátek, kolem sedmé hodiny ranní. Za vše moc děkujeme  cestovní agentuře Yvetta, paní průvodkyni a našim paním učitelkám, bez kterých by tento skvělý výlet nebyl možný. Doufáme, že si to užily tak jako my!

Tomáš Straka, 2. B

Prohlášení o přístupnosti