Gymnazisté v simulaci OSN

V právě probíhajícím školním roce se studenti vlašimského gymnázia zúčastnili Pražského studentského summitu – vzdělávacího programu zaměřeného na získávání znalostí a zkušeností z mezinárodních organizací, v nichž zastupovali přidělený stát. Přidělený stát, Senegal, zastupovali v rámci OSN.

Celý ročník byl rozdělen do dvou částí. V první bylo zahrnuto pět workshopů, v kterých se studenti postupně zabývali problémy zatěžující společnost. Tématy byly informační propaganda doléhající na dnešní společnost, krize eura nebo lidská práva. Dále se zde postupně seznamovali s procesy rozhodování v orgánech OSN.

summit Akce vyvrcholila závěrečnou konferencí, na které mohli účastníci využít získané znalosti z workshopů k prosazení zájmů státu, který zastupovali. Studenti předkládali dokumenty, navrhovali jejich změny, a nakonec je schvalovali v organizaci UNESCO a v Environmentálním shromáždění OSN (UNEA OSN).

Studentům bylo umožněno jednat jako zástupcům státu v mezinárodní organizaci, byli tedy schopni vtělit se do role politiků a zjistit, že to někdy opravdu není snadné. Žáci si dále zlepšovali kritické myšlení a Summit podpořil jejich samostatné rozhodování. Zkušenosti, které získali, zcela jistě najdou uplatnění i v jejich budoucím životě

Tomáš Starý, Anežka Aubrechtová

studenti 8.K, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti